dzisiaj jest piątek, 22 października 2021
Booking.com

Kliknij województwo, aby zobaczyć atrakcje.

Mapa atrakcji dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie wielkopolskie zachodniopomorskie

Kliknij województwo, aby zobaczyć wycieczki.

Mapa wycieczek dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie wielkopolskie zachodniopomorskie

Kliknij województwo, aby zobaczyć noclegi.

Mapa noclegów dolnośląskie kujawsko-pomorskie lubelskie lubuskie łódzkie małopolskie mazowieckie opolskie podkarpackie podlaskie pomorskie śląskie świętokrzyskie warmińsko-mazurskie wielkopolskie zachodniopomorskie

Weź garniec pszennej mąki… – spotkanie dla piernikowych smakoszy

2021-09-17 10:34

Do ich wypieku używano m.in. mąki, miodu i przypraw korzennych. Pierniki to nasze materialne i niematerialne dziedzictwo, które jest częścią wspólnej europejskiej historii. Dlatego Muzeum Okręgowe w Toruniu przygotowało wyjątkowe warsztaty, które przybliżą dawne receptury na toruńskie pierniki. Czy wiesz jak smakował kiedyś piernik? Możesz się tego dowiedzieć biorąc udział w wyjątkowym spotkaniu, w trakcie którego uczestnicy przygotują ciasto według jednego z historycznych przepisów na pierniki, a także posłuchają opowieści o dawnych tradycjach piernikarskich, procesie przygotowania ciasta i historii składników takich jak mąka, miód czy przyprawy korzenne. Muzeum Toruńskiego Piernika to miejsce gdzie historia ma smak i zapach. Spotkanie poprowadzi Krzysztof Lewandowski z Działu Historii Toruńskiego Piernikarstwa w Muzeum Okręgowym w Toruniu.

To propozycja dla miłośników eksperymentów kulinarnych. Podczas warsztatów w Muzeum Toruńskiego Piernika uczestnicy będą mogli przygotować ciasto według jednego z historycznych przepisów na toruńskie pierniki, a także posłuchać opowieści o dawnych tradycjach piernikarskich, procesie przygotowania ciasta i historii składników takich, jak mąka, miód czy przyprawy korzenne.

Zapisy na bezpłatne warsztaty z prelekcją przyjmowane są drogą mailową: dhtp@muzeum.torun.pl

Ilość miejsc 25.

Miejsce: Muzeum Toruńskiego Piernika, sala warsztatowa, niedziela 19.09.2021, godz. 12.00

Rodzaj imprezy: Warsztaty z prelekcją

Organizator: Muzeum Okręgowe w Toruniu

Bilety: Wstęp bezpłatny

Komentarze

Zalogowani użytkownicy nie muszą wpisywać kodu bezpieczeństwa. Zarejestruj się teraz lub zaloguj się jeśli masz już konto.